dilluns, 19 de novembre del 2007

"CATALINES"

quan arriba el mes de novembre el calendari local s'omple de dies en roig, primer el dia de tots sants, les "Tiraes", per als musics d'enfront de ma casa santa Cecília, i el 25 de novembre, a un mes de nadal, toca les catalines (caterines correctament) festivitat antiga que ha quedat reduïda a la tradició culinària per a la majoria de suecans i una vesprada als sequers per als mes menuts de les escoles.
Se'n comenten varies versions, encara que la que més m'agrada és la que conta que la reina Caterina (la qual no conec) va visitar la ciutat i en agraïment per l'acollida que li va fer el poble, va dictar que seria festiu el dia de la seua onomàstica (vaja el dia del seu sant). això va evolucionar i es va barrejar en el dia del mestre, i tots els alumnes portàvem un obsequi per al mestre eixe dia, tot això ha anat passant (perquè els mestres ja no passen fam...) i ens han quedat els rotllets de caterines fets amb anisets i fruites confitades, i quan tenim menuts a casa queda el costum de fer-los el cabasset amb fruites, un rotllet i tot el que trobem als supermercats per berenar.

Ja sabeu que jo sóc menut. mengeu rotllets però no se'n passeu que ve Nadal.

3 comentaris:

dinarama ha dit...

Les catalinetes mengen culleretes, i els catalinots, mengen cullerots,clots, clots.....
El divendres passat ,quan estavem celebrant les tiraes al casal, portarem dos rollets per a degustar-los i decidir quin comprariem per a la nit de catalines que celebrem .
Una pol.lèmica,uns deien que si feia massa gust a cassalla, altres que li faltava dolç i no se que mes,xe, que no s'aclarien.
A mi, ni me va ni me bé, perque al fi i al cap no me fan massa els rollets de catalines.pero si hi ha que menjar es menja i au.que siga tot per la casalla.oeoeoeoeoe.

Natalia ha dit...

pues a mi m'encanten i hui en la feina he dut uns cuants i amb volat en dos segons!!

cento ha dit...

hola Natàlia, benvinguda al Racó del Cento. pensava que no escriuries mai...jejeje.