dilluns, 11 de febrer del 2008

ESPANYA NO TE SOLUCIÓ

Dissabte passat vaig estar escoltant-me el míting de pre-campanya d'Esquerra que va tindre lloc al palau de l'exposició de València. Se'n varen dir moltes coses però de tot el que allí vaig escoltar em quede amb l'afirmació d'Agustí Cerdà que ens explicava que era més fàcil crear la república federal dels Països Catalans que no pas fer-nos caber en la Espanya singular (que no plural) en la que hui per hui vivim.
I és què Espanya esta tan ben organitzada com a estat centralista dominat per els castellans i convençuts que són incapaços de entendre un estat plurinacional, multilingüe o plural com moltes vegades ens volen fer creure que veuen i entenen.
La pluralitat d'Espanya passa per ser una única Espanya i amb només una forma de veure-la, es a dir des de Madrid cap a Madrid, en castellà i sense mes singularitats que un plat típic regional o un vestit del mateix caràcter. Si bé Fuster no s'equivocava descrivint Espanya en una tira de dibuixos, representant una ballaora flamenca, un bisbe, una monja, i un bou..... i sots titulant: "Açò és Espanya" li faltava dibuixar un funcionari de "la corte"; Aquell que s'encarregarà d'entrebancar fins i tot allò que puguen aprovar els diputat o senadors, aquell que viuen al congrés dels diputats o els ministeris des de temps immemorials i que són més papistes que el Papa. Diuen d'alguns d'eixos funcionaris que porten mes temps allí - què no treballant allí- que els mateixos lleons del Congrés i que fins i tot algú s'atreveix - sense faltar-li raó- a dir-li a algun diputat o ministre: vostè mane el que vulga que jo faré el que voldré, al cap i a la fi en quatre anys vostè se'n anirà i jo me quedaré.
Parlar de la catalanitat de les gents que vivim als Països Catalans sol caure en sac vuit dins del Parlament espanyol, parlar de balances fiscals, també cau al mateix sac i demanar que la família reial explique els seu ingressos no s'admet ni a tramit per als espanyols sols servim per fabricar diners amb el nostre suor mentre ells vindran a passar les vacances d'estiu a Benidorm, Salou, Benicàssim o Sant Antoni amb els diners que han cobrat del "PER", del subsidi social o alguna subvenció de les què gaudeix l'Espanya rural. Mentre nosaltres seguirem pagant peatges per portar els nostres productes a Europa, tindrem problemes amb els trens de rodalies, les carreteres amb insuficient inversió, una sanitat malalta, i un dèficit fiscal sense precedents a Europa. Tot i això, amb no més el 15% del nostre PIB mireu del que som capaços, s'imagineu el que podríem fer amb el 75% com Euskal Herria, o amb el 100% si fosim independents.
Segons les dades dels economistes, el Països Catalans seriem la quarta força econòmica d'Europa, per davant d'Espanya....